10-gode-raad-til-at-faa-succes-med-din-jobsoegning

10 gode råd til at få succes med din jobsøgning

author-avatar

af Marianne Kobberø

At finde et nyt job er lidt ligesom at finde en ny partner – du skal overbevise et andet menneske om at indgå et forhold med dig. At indlede et nyt forhold er dog ikke altid lige let, og du vil med al sandsynlighed modtage afvisninger og opleve modstand på din vej. Derfor er det vigtigt at have nogle sunde vaner og rutiner, hvis du vil have succes med din jobsøgning.

Du får i denne artikel derfor 10 gode råd, som kan hjælpe dig med at få en succesfuld jobsøgning – god læselyst!

  1. Optimer jævnligt dit CV
    Noget af det første – hvis ikke det første – en arbejdsgiver kigger på, når han/hun skal ansætte nye kollegaer, er et CV. Et CV, forkortelse af curriculum vitae, skal vise dine uddannelses- og erhvervsmæssige kvalifikationer, og CV’et giver således arbejdsgiveren en hurtig gennemgang af, hvad du er for en størrelse.

    CV’et er en del af din samlede jobansøgning, så den står selvfølgelig ikke alene, men det vil være ærgerligt at miste arbejdsgiverens appetit allerede dér. Hav derfor fokus på at optimere dit CV så ofte som muligt. I vores kategori om CV kan du læse meget mere om hvordan du laver et godt et.

  2. Få hjælp hos din a-kasse
    Din a-kasse kan give dig du dyrebar vejledning i forbindelse med din jobsøgning. De kan hjælpe med at skabe opmærksomhed omkring din profil på jobmarkedet, give afklaring på teknikaliteter og hjælpe dig med fremhæve dine kompetencer. De kan også hjælpe dig med eventuel efteruddannelse, hvilket kan være vigtigt i et foranderligt jobmarked.

    Er du utilfreds med din nuværende a-kasse? Du kan skifte og sammenligne a-kasse-priser og vilkår på nettet, og du kan herved finde én, der kan hjælpe dig i job. I så fald vil dine kontingentkroner være givet godt ud, ikke?

  3. Vær proaktiv
    Du gør bedst opmærksom på dig selv ved selv at tage initiativ, være proaktiv og komme din kommende arbejdsgiver i forkøbet. Send velformulerede, personlige ansøgninger afsted jævnligt – også uopfordrede.

    Hvis det lader til, at din kommende arbejdsgiver søger specifikke kompetencer – så forsøg at lære dem!

  4. Læg en plan
    At have en plan for hvordan, hvornår og hvorfor du skal skrive til bestemte virksomheder og arbejdsgivere kan både fremskynde din søgning, men også være med til at ramme de jobannoncer, der passer bedst til dig og din profil.

    Samtidig sikrer en solid strategi også, at du bibeholder en række vaner, så du ikke mister fokus. En god idé er at fortsætte samme tidsskema, ligesom hvis du havde et job. Opstil samtidig nogle mål, der kan blive eksekveret på inden for en overskuelig tidsramme.

  5. Udnyt dine sociale medier
    Når du søger job, er det alfa og omega, at du gør opmærksom på dig selv. Hvordan skal arbejdsgiverne ellers lægge mærke til dig? Med de sociale mediers indtog er det heldigvis blevet meget nemmere at gøre opmærksom på sig selv.

    Til mange jobs er en LinkedIn-profil et must. Der er mange aspekter vedrørende en sådan profil, og det er vigtigt, at du har styr på, hvad der virker – og hvad der ikke gør. Hvis du er i tvivl om, hvordan du optimerer din LinkedIn-profil perfekt, bør du med fordel læse vores tjekliste til en bedre LinkedIn-profil.

    Du skal også regne med, at din kommende arbejdsgiver tager et kig på din Facebook-profil for at lære mere om dig og din person. Du kan også komme ud for, at selvsamme arbejdsgiver vil søge efter dit navn på Google.

    Kom gerne vedkommende i forkøbet og lav samme søgning.

  6. Uddan dig hele livet
    I et foranderligt jobmarked kan det ikke understreges nok, at du skal efteruddanne dig. Specielt hvis du har mangel på kompetencer til det job, du drømmer om.

    Det er vigtigt, at du hver dag forsøger at lære noget nyt. Det kan være at forbedre dine Google Sheets-evner, dine Microsoft Word-kompetencer eller noget mere konkret i henhold til det specifikke job i den specifikke branche. For eksempel vil det være relevant at lære om digital marketing, hvis du søger job hos et marketingbureau.

  7. Læs grundigt op inden samtaler
    Jobsamtaler skal ikke ske på gefühlen – de skal ikke improviseres. De, og parterne der deltager heri, skal i stedet studeres, så du kommer til at fremstå afklaret og kvalificeret til det specifikke job, du søger efter.

    For eksempel vil du altid få spørgsmålet: “Hvad er dine svagheder” til en jobsamtale, og det vil være synd at falde i staver her. En god idé vil derfor være at notere plausible spørgsmål, du kan blive stillet under jobsamtalen, hvorefter du svarer dem så godt, som du kan.

    Yderligere bør du kigge på, hvordan du kan skille dig ud i forhold til de andre, der søger samme job. Hvad kan du, som de andre ikke kan? Hvilke værdier kan du stå inde for, som gør dig unik?

  8. Stå tidligt op og oprethold sunde vaner
    Hvis du er ledig, glemmer du måske de faste vaner og rutiner, som du havde under dit tidligere job. Som en del af din jobsøgningsplan er det essentielt at skabe nogle sunde og faste rammer i din hverdag.

    Ellers risikerer du at miste motivationen. Og motivationen er vigtig i en jobsøgning, der kan byde på mange afvisninger og uheldige selverkendelser samt lang tid uden et fast job at læne sig op ad. Utallige studier viser desuden, at hyppig motion og/eller anden fysisk udfoldelse gør dig gladere.

  9. Vær afklaret om dine kompetence
    … eller mangel på samme. Skriv ned, hvad du kan, hvad du ikke kan, og – endnu vigtigere – hvad du gerne vil blive bedre til. Særligt i henhold til det konkrete job, du søger.

    Kompetencerne forfølger dig, og du skal pleje samt huske at fremhæve dem. Fremhæv dem i dit CV, på din LinkedIn-profil og til din jobsamtale. Dine kompetencer giver nemlig arbejdsgiveren et præg om, hvilke arbejdsopgaver du kan hjælpe til med.

  10. Benyt jobdatabaser
    Jobdatabaser løser det problem, at arbejdstagere og arbejdsgivere før i tiden har haft svært ved at finde hinanden. I dag kan du på fx Ofir.dk finde konkrete jobopslag, der matcher dine kompetencer.

    Benyt dig derfor af en del jobdatabaser og opret brugere og jobagenter, så du kan få sendt jobopslag, der passer til det, du går og drømmer om. På Ofir.dk kan du oprette en jobagent her. Herefter er det med at gribe pennen og få sendt en ansøgning afsted.


    Held og lykke med jobsøgningen!


Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Samlino.dk.