Fyret tillykke

Tillykke! Du er blevet fyret

af Alexander Kragh

Når man først har prøvet at blive fyret, ved man, at det kan være en mavepuster, der kan være meget svær at komme over. Og de velmenende kommentarer fra venner og familie kan være trøstende, men de er sjældent særligt perspektiverende.

Til at starte med kan du trøste dig med, at mange af verdens mest succesfulde mennesker har prøvet at blive fyret. For eksempel blev J.K. Rowling fyret fra sit sekretærjob, fordi hun dagdrømte. Hun har siden tjent milliarder på at dagdrømme videre og ud fra dem skrive sine bøger om Harry Potter.

Et andet eksempel er Oprah Winfrey. Hun blev fyret som nyhedsreporter, fordi hun involverede sig for meget i historierne. Hun blev i stedet tilbudt det mindre prestigefyldte job som vært for et talkshow om eftermiddagen – hvilket som bekendt gik over al forventning. Og Robert Redford blev fyret fra sit job hos Standard Oil, fordi han faldt i søvn på jobbet. Se her, hvem der ellers er blevet fyret og sidenhen har fået stor succes

Men selvom du ikke satser på at blive succesfuld forfatter, talkshow-vært eller Hollywood-skuespiller, så kan du stadig komme stærkere tilbage efter at være blevet fyret.

Her er fire grunde til, at det måske er positivt for dig at være blevet fyret.

1. Du passede ikke til jobbet

Det kan være hårdt at erkende, men hvis du er blevet fyret, så var det højst sandsynligt, fordi du ikke havde et job, som passede til dig. Og hvis jobbet ikke passede til dig, så var en afskedigelse måske lige det, du havde brug for, for at finde et job som passer bedre. Hvis du er blevet fyret, fordi du ikke kunne komme op til din mødetid klokken 7.00, så skal dit næste job måske være aftenarbejde – eller bare et der begynder lidt senere på dagen. De færreste er glade for at lave noget, de ikke er gode til, og som Otto Brandenburg sagde til Gummi Tarzan, så “er der altid noget, man er god til. Det handler bare om at finde ud af, hvad det er.”

2. Det giver mulighed for selvrefleksion

Det gør ondt at blive fyret, men når du har haft tid til at sunde dig, så kan det også give anledning til selvrefleksion. Hvad vil du egentlig helst arbejde med? Er det vigtigt at have et job med høj status? Hvad er det vigtigste for, at du har det godt på dit arbejde? Og ikke mindst, hvad er det vigtigste i dit privatliv?En afskedigelse er en oplagt mulighed for at reflektere over disse spørgsmål, og svaret på dem kan måske få dig nærmere et job, som du er glad for – også når du ikke er på arbejde.Læs blogindlægget: At blive fyret er ikke verdens undergang – det er blevet tid til selvreflektion!

3. Du lærer at blive afvist

Hvis du kan klare dig igennem et helt liv uden at blive afvist, så skal du nyde turen. Men de fleste vil i mange af livets sammenhænge opleve at blive afvist i både sociale og professionelle sammenhænge.Når du er kommet ud på den anden side af en afskedigelse, så kan du se tilbage på det og konstatere, at du er kommet igennem det, selvom det var hårdt. Den erfaring er guld værd, næste gang du støder på en situation, hvor en afvisning slår benene væk under dig.

4. Du får mulighed for at prøve dine “hemmelige” planer af

Du får mulighed for at prøve dine “hemmelige” planer af
En del mennesker går med drømme om at prøve noget helt andet. Nu hvor du ikke skal gå på arbejde det næste stykke tid, så var det måske en idé at kigge i skuffen med drømme. Hvem ved, om en af de drømme ikke kunne blive til et job? Og hvis de ikke kan blive til et job, så har du i det mindste afsøgt den idé, som du ikke nåede at teste, fordi du havde travlt med dit tidligere arbejde.Det ville være naivt at tro, at ovenstående liste af positive ting ved at blive afskediget kan få dig til at være glad for din nye situation i øjeblikket. Det gør ondt at blive fyret, og det skal du huske at acceptere. Men når du har sundet dig, kan du måske bruge nogle af disse perspektiver til at komme videre – og måske ligefrem se det positive i situationen.

Kom nemmere videre med Ofir

Få inspiration til din videre jobsøgning med vores artikel: “Sådan planlægger du din jobsøgning

Lær mere om at beskrive dig selv i ansøgningen og cv’et med vores video “Sådan beskriver du dine faglige og personlige kompetencer i ansøgningen!

Find dit næste job med Ofir

Ofir hjælper jobsøgende med at komme nemmere videre i deres arbejdsliv
Tjek ledige job på vores jobportal og find dit næste job på Ofir.dk/job

Matchet findes her. Ofir er en jobportal, hvor jobsøgende er på udkig efter det rigtige job, og virksomheder er på udkig efter den rigtige medarbejder – og sådan har det været siden 1996, hvor Ofir var den første jobportal i Danmark.

Læs mere om os