Når du selv siger dit arbejde op og vil prøve noget nyt, regner du måske med at skulle på dagpenge i en periode, fordi du ikke lige har et nyt job på hånden efter din opsigelse.
Men hvis du står i den situation, så er der nogle gode regler at kende til, som de fleste måske ikke tænker over, hvis du vil undgå dagpengekarantæne. Forlader du frivilligt dit job, eller har du selv været skyld i en fyring, får du nemlig karantæne fra at kunne modtage dagpenge i tre uger.
Vi har talt med Flemming Fischer, konsulent hos HK’s a-kasse, og giver herunder nogle generelle regler om dagpengekarantæne, som er gode at kende til, før man beslutter sig for, om man vil aflevere en opsigelse hos chefen. Reglerne er fælles for alle a-kasser, og helt generelt er årsagen til karantæne, at du selv er skyld i din ledighed, eller at du som ledig nægter at tage imod et job uden god grund.
De mest almindelige grunde til, at folk ryger i dagpengekarantæne, er:
- Hvis du indgiver din opsigelse uden gyldig grund
- Hvis du selv er skyld i en fyring
- Hvis du uden en god grund siger nej til et job, som jobcentret tilbyder dig som arbejdsløs
Karantænen varer tre uger, nærmere bestemt 111 timer, og den træder i kraft, så snart du er berettiget til at modtage dagpenge. Hvis du for eksempel arbejder 10 timer om ugen og får supplerende dagpenge for de sidste 27 timer, så vil det naturligvis tage længere tid, før karantænen er ophævet.
Undtagelserne
Der er naturligvis undtagelser, der gør, at du slipper for at komme i karantæne. Hvis dit arbejde er for hårdt, og du af helbredsmæssige årsager er nødt til at sige op, skal du skaffe en lægeerklæring, som er beviset for, at der er en god grund til din opsigelse.
En anden gyldig grund til din opsigelse kan også være, at du har problemer med at få passet børnene. Hvis arbejdstiderne ikke passer til pasningsordningerne, og man ikke kan få sine arbejdstider ændret, så kan det efterlade dig uden andet valg end at sige op – og du slipper for karantænen.
Men kan man på nogen måde slippe for karantænen, hvis man bare siger op, fordi man ikke gider jobbet mere, tænker du måske?
Og her er det korte svar: Nej. Derfor er det kraftigt værd at overveje, om du kan overleve tre uger uden dagpenge, hvis du vil sige dit job op uden at have noget andet på hånden.
Lær mere om økonomiske forhold ved ændret arbejdssituation
Du kan blandt andet blive klogere på karantænereglerne for dagpenge her
Få vores tips til at få økonomien til at hænge sammen, hvis du mister jobbet med artiklen: Sådan får du økonomien til at hænge sammen ved arbejdsløshed
Find dit næste job med Ofir
Ofir hjælper jobsøgende med at komme nemmere videre i deres arbejdsliv
Tjek ledige job på vores jobportal og find dit næste job på Ofir.dk/job
Ofte stillede spørgsmål
Du skal have en såkaldt gyldig grund til at opsige dit arbejde eller afslå et jobtilbud, hvis du vil ønsker at undgå karantæne. Gyldige grunde kan omfatte din helbredsmæssige tilstand, for lang transporttid, hvis jobbet forhindrer pasning af familiemedlemmer eller hvis arbejdspladsen groft misligholder ansættelsesforholdet, f.eks. hvis løn ikke udbetales.
Du er aktivt jobsøgende, når du aktivt søger arbejde og står til rådighed for arbejdsmarkedet. Desuden skal du kunne acceptere et jobtilbud med dags varsel.
Hvis du er selvforskyldt ledig, kan du blive udelukket fra at modtage dagpenge i 3 uger. Denne periode kaldes også karantæneperioden på 3 uger. Karantæneperioden skal afvikles i en periode, hvor du kunne have fået dagpenge.