Sådan undgår du ledighed efter endt uddannelse

author-avatar

af Mette Poulsen

Så blev du endelig færdig! Specialet er skrevet, afleveret og vurderet, og du kan nu kalde dig selv for akademiker med en afsluttet kandidatuddannelse. Mindst 18 års skolegang er nu overstået, og du er nu klar til at starte på et nyt kapitel af livet. Forude venter drømmejobbet og en spændende hverdag på arbejdspladsen.

Desværre har livet det med at spænde ben for os i ny og næ, og for dimittender er dette desværre ikke en undtagelse. Derfor befinder hver fjerde nyuddannet akademiker sig i en position, hvor han eller hun står uden job i de første seks måneder efter dimissionen.

Der er hjælp at hente!

Hvad kan man imidlertid gøre for at lande sit første job? Uddannelsesinstitutionen LingoBob har lavet en infografik, der indeholder virksomhedernes egne råd til de studerende i forhold til, hvilke tiltag, som hjælper én mest med at komme i job. Den kan du se nedenfor.

Noget af de allervigtigste er ikke at hvile på laurbærrene, mens man er under uddannelse. Det handler om at gøre sig til og vise, at man kan mere end bare at studere. Svaret er ret entydigt hos alle virksomhederne. Det handler om at komme i gang hurtigst muligt.

Som det også fremgår af grafikken spiller karakteren en meget lille rolle i det store billede. Kun 6% af virksomheder ser nemlig karakterer som en vigtighed, og de tager næppe dit snit op til overvejelse. Det er altså ikke karakteren, der sender dig fremad i jobkøen.

Hvordan bliver du lagt mærke til?

Derimod er der bred enighed om, at relevante erfaringer og gode kontakter er enormt vigtigt. Hele 73% af virksomhederne nævner nemlig, at studierelevant arbejde styrker dine chancer for at få et job. Derudover siger 41%, at specialet bør skrives i samarbejde med en virksomhed, så du kan grave dig ned i en mere praktisk problemstilling.

Ud over erfaringen og kontakterne vil virksomhederne gerne se, at du kan formidle dine egne kompetencer og ser gerne, at du begynder at sende ansøgninger ud, mens du stadig er under uddannelse. Dertil kan det være en fordel, at du er fleksibel med hensyn til de arbejdsopgaver, som virksomheden kan give dig til en start. Det skal forstås på den måde, at du ikke nødvendigvis bliver HR-ansvarlig til trods for, at du lige har lavet et speciale om rekruttering.

Det er med andre ord tydeligt, at de danske virksomheder, private såvel som offentlige, går efter målrettethed og bevidste valg. De går efter engagement og dedikation. Desto mere afklaret du er i forhold til, hvad du godt kunne tænke dig at arbejde med, desto lettere er det for virksomhederne at lægge mærke til dig, og invitere dig til en samtale.

INTERESSANTE råd til at undgå DIMITTENDLEDIGHED

Mange nyuddannede akademikere har svært ved at lande deres første job. Hvad kan hjælpe dig til at fremstå mere attraktiv i virksomhedernes øjne? Hvad kan ifølge virksomhederne selv booste dine chancer for at lande jobbet? Læs med og få svaret her!

#1 – Frivilligt Arbejde

19% af danske virksomheder mener, at frivilligt arbejde under studiet kan booste dit CV.

#2 – Studierelevant Job

73% af danske virksomheder mener, at erhvervserfaring fra arbejde ved siden af studierne er blandt det vigtigste.

#3 – Specialeskriving

41% af danske virksomheder mener, at det er vigtigt, at afgangsprojektet skrives i samarbejde med en virksomhed.

#4 – Jobsøgningen

34% af danske virksomheder mener, at jobsdgningen skal starte, mens uddannelsen stadig er i gang.

#5 – Gode karakterer

6% af danske virksomheder mener, at akademikerne skal fokusere på at få så gode karakterer som muligt.

#6 – Fleksibilitet

34% af danske virksomheder mener, at akademikerne skal være fleksible i forhold til at tage ikke akademiske jobfunktioner

#7 – Kompetenceformidling

52% af danske virksomheder mener, at det er vigtigt at kunne forklare, hvad man kan bruge sine akademiske kompetencer til

#8 – Aktiv Jobsøgning

26% af danske virksomheder mener, at det er vigtigt at være dagl. efter studiets afslutning.