Tidsfrister den nyuddannede skal kende

author-avatar

af Marianne Kobberø

Når eksamensbeviset endelig efter flere års hårdt arbejde er i hus, er det tid til at komme ud på arbejdsmarkedet og folde dig selv og alle dine nye tillærte evner ud.

Det betyder, at jobsøgningen skal i gang hurtigst muligt, men inden du gør det, er der en del ting, der skal på plads – fagforening, A-kasse, CV og lignende.

Og så er der faktisk også et par tidsfrister, som det er en god idé at være opmærksom på.

Det gælder særligt:

14-dages fristen

Det er reglen, der siger, at du senest 14 dage efter din dimissionsdag – altså den dag du på papiret er færdiguddannet – skal melde dig ind i en A-kasse (kender du ikke din præcise dimissionsdato, kan du læse om det i artiklen ’3 med ‘D’ du skal kende, når studiet er ovre’).

Overholder du ikke tidsfristen, mister du muligheden for at få dagpenge. Så skal du i stedet optjene din ret til dagpenge, hvilket du gør ved at have job i et år, samtidig med at du er medlem af en A-kasse og betaler kontingent.

Forvirret? Det er forståeligt, men heldigvis kan du læse mere om fristen og alle mulige andre problemstillinger, der kan dukke op, når man er frisk fra studiet og på vej ud på arbejdsmarkedet, i e-bogen ’Den store ABC til nyuddannede’.

Udover 14-dages fristen er der også:

30-ugers reglen

Det er reglen, der siger, at du kan få supplerende dagpenge – altså dagpenge som supplement til en deltids- eller freelancestilling – i 30 uger inden for en periode på to år. Download e-bogen ’Den store ABC til nyuddannede’ her.

Hvis du tidligere har fået supplerende dagpenge, men ugen, som du fik det i, ligger mere end to år tilbage, forsvinder denne fra dit samlede regnskab. Bruger du de 30 uger inden for perioden, mister du retten til supplerende dagpenge, men beholder retten til almindelige dagpenge.