opsigelse chefen

9 tegn på, at chefen er tæt på at stikke dig en opsigelse

author-avatar

af Alexander Kragh

For mange kommer det som et chok, når chefen kalder til møde og giver beskeden om, at du har fået en opsigelse.

Fra den ene dag til den anden står du uden noget at stå op til om morgenen, og nøglerne til kontoret bliver inddraget. Dette kan give stress og bekymring, da det skaber usikkerhed om din økonomiske situation. Men hvis du har overskud og er opmærksom på din egen situation, er der en række tegn på en lurende opsigelse, du kan være opmærksom på.

Dermed vil chokket blive mindre, når fyresedlen kommer, og du kan måske endda være så god, at du når at rette op på tingene, så du slipper for at skulle på jagt på jobmarkedet.

Det handler om forberedelse, og her kommer ni tegn på, at du måske er i risiko at miste jobbet.

1. Forholdet til chefen ændrer sig

Du plejede at svinge godt med chefen og kunne uden problemer slippe afsted med at lave sjov med hans lidt for blomstrede skjorte. Men sådan er det ikke længere. Der opstår spændinger, når I er i samme rum, og der grines ikke længere af dine jokes. Rosen af dit arbejde er stoppet, og der lægges kun mærke til dine fejl.

Hvis forholdet til chefen ændrer sig på denne måde, og det varer ved over længere tid, kan der være noget galt. Det kan være en fordel at læse op på den ansættelsesaftale, du indgik med din arbejdsgiver, da du startede. Det kan hjælpe dig til at forberede og forsvare din situation og videre forløb.

2. Arbejdsbyrden dykker

Hvis du begynder at føle, at du har bedre tid til at svare på mails om kage og fredagsbar fra kollegerne, så skal du måske overveje, om der er noget i gærde.

For hvis ikke det er, fordi du bare er blevet bedre og hurtigere til at lave dit arbejde, så er det ikke et godt tegn. Måske ser du oven i købet, at din sidemand render med nogle af dine tidligere opgaver, og så er det ikke usandsynligt, at der kan være en opsigelse på vej.

3. Kollegerne undgår dig

Rygterne løber hurtigt på arbejdspladsen, og ofte er det de personer, rygterne drejer sig om, som ender med at være de sidste til at høre noget. Så hvis dine kolleger undgår dig eller kigger mærkeligt ned i gulvet, når du går forbi dem på gangene, kan det være et tegn på, at de ved noget, du ikke gør. Måske er det en surprise-fest til din fødselsdag, der er undervejs, men det kan også være, at dine kolleger ved besked om en kommende opsigelse.

4. Dømt til at fejle

Du plejede at få opgaver, som måske nok var udfordrende, men som med hårdt og dygtigt arbejde altid endte med at lykkes. Men sådan er det ikke længere. Opgaverne, der lander på dit bord, er så håbløse, at de kun kan ende i fiasko og få dine evner til at se sløje ud.

De nye opgaver kan skyldes dårligt lederskab. Men det kan også skyldes, at chefen vil have dig til at fejle, så der er en god grund til at opsige dig.

5. Chefen blander sig

Normalt har du haft stor frihed og minimal kontakt til chefen i det daglige arbejde, men langsomt begynder det at ændre sig. Chefen viser sig oftere og oftere på kontoret og begynder at stille spørgsmål til dit arbejde. Hvornår er du færdig? Hvordan går det? Hvorfor gør du sådan?

Det er næppe, fordi chefen vil lære af dig, og du skal nok forberede dig på, at din tid på jobbet snart kan være forbi.

6. Vis mig tallene!

Hvis chefen ad flere omgange begynder at spørge efter detaljerede opgørelser over, hvordan du bruger tiden og pengene, så skal du begynde at slå antennerne ud.

For hvis han overvejer at stikke dig en opsigelse, kan sådanne tal være et godt sted for ham at finde en undskyldning for, at du ikke længere er den bedste til jobbet. Og selvom alt er, som det skal være, så kan du stadig ikke føle dig for sikker. Tal kan vendes og drejes, så de passer lige til den dagsorden, chefen har.

7. Du forbigås

Hvis du ikke længere får invitationer til de møder, du plejer at komme til, eller hvis du ikke længere bliver inddraget i de samme vigtige beslutninger som før, bør advarselslamperne begynde at blinke. Det kan nemlig betyde, at chefen har mistet tilliden til dig, og hvis det fortsætter over længere tid, kan det i værste falde ende i en opsigelse.

8. Din adgang begrænses

Hvis en arbejdsplads er ved at forberede en opsigelse af en medarbejder, kan det nogle gange ske, at man får cuttet adgangen til mailen eller intranettet lidt for tidligt. Så hvis du ikke længere har adgang til de ting, du plejer at have, kan det være et tegn på, at der er en ubehagelig besked på vej.

9. Ferie eller lønnedgang

Dette tegn er måske det mest åbenlyse. Hvis du pludselig bliver bedt om at holde en uges ferie eller som den eneste får at vide, at du skal gå ned i løn, så kan dette være et tegn på at arbejdsgiveren ønsker, at din ansættelsesforhold stopper. Det vil være fordelagtigt, at se hvilke andre muligheder, der er for dig på jobmarkedet.

Lær mere om at analysere din arbejdssituation og kom videre i dit arbejdsliv

Du kan lære om at tackle din arbejdssituation, hvis du tror, du er ved at miste dit job i vores artikel: 7 ting du skal gøre, hvis du tror, du er ved at miste drømmejobbet
Lær mere om at skifte branche og kom videre i dit arbejdsliv med Ofirs webinar m. karriererådgiver, Marianne Kobberø: “Hvordan skifter jeg branche?”

Find dit næste job med Ofir

Ofir hjælper jobsøgende med at komme nemmere videre i deres arbejdsliv
Tjek ledige job på vores jobportal og find dit næste job på Ofir.dk/job

Ofte stillede spørgsmål

Når en ansættelse mellem dig og din arbejdsgiver bringes til ophør, er der tale om en opsigelse. Det kaldes en opsigelse, når du selv siger op, eller hvis arbejdsgiveren opsiger dig. Udtrykket bruges i begge tilfælde. Der er derimod kun tale om en fyring, når det er arbejdsgiveren, der tager beslutningen om ophør af ansættelsen.

Landsgennemsnittet for antal sygedage for en medarbejder er 8,5 sygedage om året ifølge Statistikbanken. Antallet af sygedage kan variere fra branche til branche. Danmarks statistik viser, at mandag er den ugedag, hvor flest melder sig syge. Antal sygedage afspejles typisk i den helbredsmæssige tilstand, dvs. antal dage hvor du på grund af sygdom, ikke har været i stand til at udføre dit arbejde.

En arbejdsgiver kan gøre brug af forskellige tiltag, hvis denne ønsker at korrigere en medarbejder, der ikke lever op til sin ansættelse. En påtale et mildere tiltag, hvor medarbejderen gøres opmærksom på adfærden, der skal ændres. En advarsel er af mere alvorlig karakter og gives som regel skriftligt med en beskrivelse af adfærden, der skal ændres.