Sådan håndterer du mobning og chikane på arbejdspladsen

author-avatar

af Alexander Kragh

En kæk bemærkning eller et klap i måsen til julefrokosten. Seksuel chikane har mange grimme ansigter, og det er på det seneste kommet frem, at det er et problem, som vokser på arbejdspladser. Kigger man i retning af de sociale medier, som for tiden er fyldt med kvinder, der under hashtagget #MeToo bekender deres oplevelser med seksuel chikane på arbejdsmarkedet, bliver tendensen kun yderligere bekræftet.

Men hvor går grænsen mellem spas og løjer på kontoret og egentlig chikane? Og hvad gør du, hvis du bliver udsat for chikane og mobning på arbejdspladsen? Få svaret her, når Jens Jensen fra Arbejdstilsynet gør os klogere på mobning og chikane på arbejdspladsen.

Mobning og seksuel chikane

Der er endnu ikke lavet nogen større undersøgelser af mobningens omfang på danske arbejdspladser, ifølge Arbejdstilsynet. Mindre undersøgelser viser, at mellem to-fire procent af den arbejdende befolkning i Danmark har været udsat for mobning på arbejdet.

Omkring tre procent af de danske lønmodtagere er ifølge undersøgelserne blevet udsat for seksuel chikane i højere eller mindre grad.

Ifølge Arbejdstilsynet er der tale om mobning, når en eller flere personer regelmæssigt eller over længere tid udsætter en person for krænkende handlinger, som vedkommende opfatter som sårende.

»Grænsen mellem mobning og kærlige drillerier er meget individuel, men hvis du føler, at du bliver såret eller ked af det over drillerierne, skal du reagere, inden det overtager din hverdag. Mobning kan være alt fra bagtalelse, sårende bemærkninger og udnyttelse i jobbet, for eksempel til private ærinder,« fortæller Jens Jensen.

Når det kommer til seksuel chikane, er grænsen mellem kontordrillerierne og det krænkende også meget individuel.

»Seksuel chikane er en særlig form for mobning, der oftest rammer kvinder. Her udføres uønskede handlinger af seksuel karakter, som virker krænkende på ofret. Det kan eksempelvis være uønskede berøringer og sjofle vittigheder, men det kan tage form på mange andre måder. Det vigtigste er, at du selv er opmærksom på, hvor din grænse går og gør din omverden opmærksom på dette«, siger han.

Når mobning og chikane bliver for meget

Du er altså selv den bedste person til at vurdere, hvornår drillerierne eller de sjofle vittigheder bliver for meget. Men er mobningen eller chikanen meget slem, kan du i nogle tilfælde opleve fysiske og psykiske symptomer, blandt andet:

Du er altså selv den bedste person til at vurdere, hvornår drillerierne eller de sjofle vittigheder bliver for meget. Men er mobningen eller chikanen meget slem, kan du i nogle tilfælde opleve fysiske og psykiske symptomer, blandt andet:

  • Kvalme
  • Smerter i brystet og hjertebanken
  • Øget svedproduktion og tør mund
  • Uro og en følelse af usikkerhed
  • Fortvivlelse og depression
  • Søvnløshed og højere sygefravær

Symptomerne er som regel midlertidige, men de kan blive kroniske, hvis ikke handlingerne bliver stoppet i tide. Derfor er det vigtigt at gøre noget, inden det når så vidt.

Sådan forebygger og håndterer du mobning og chikane

Mobning og chikane kan finde sted på alle arbejdspladser. Det er derfor i høj grad din arbejdsgivers rolle at forebygge og, hvis det kommer der til, eliminere problemet – eventuelt ved at formulere en klar politik på området.

Føler du allerede, at du bliver mobbet eller chikaneret på arbejdet, skal du gøre følgende:

  • Start med at gøre din nærmeste leder opmærksom på problemet.


  • Giv eksempler på, hvordan du bliver mobbet og chikaneret. Fortæl vedkommende, hvem der er skyld i, at du har det skidt.


  • Udarbejd sammen med lederen en plan for, hvordan problemet bliver løst – for eksempel ved at følge de retningslinjer, som virksomheden har på området.


  • Sæt dig ned sammen med lederen, de involverede parter og eventuelle vidner, og gør det klart, at de er gået over dine grænser.


  • Søg enkle og praktiske løsninger. Ofte er det tilstrækkeligt at gøre opmærksom på problemerne. I mange tilfælde er mobberne ikke selv klar over deres adfærd.


  • Bed lederen om at undlade at bringe den konkrete sag i fokus på kontoret. Sørg i stedet for, at lederen gør det til et fælles problem på arbejdspladsen, at der forekommer chikane og mobning.


  • Sørg for, at du løbende aftaler korte møder med lederen efter den første konfrontation. Det er vigtigt at følge op på sagen og sikre, at både mobning og chikane er et overstået kapitel i dit arbejdsliv.

Mangler du stadig råd og vejledning om netop din situation, kan du ringe til Arbejdstilsynets hotline for mobning og chikane på arbejdspladsen på tlf. 70221280. Her er du anonym og kan tale med en ekspert om, hvordan du skal gribe din situation an.