7 effektive råd, der sætter skub i din kompetenceafklaring

author-avatar

af Nanett Winkler

Det kan være svært at sætte ord på, hvad du er god til. 34 % af alle jobsøgende tilkendegiver, at det at definere deres egne kompetencer, er noget af det mest udfordrende ved jobsøgningen (Jobsøgerevalueringen, Ballisager, 2017). 

Men det er et vigtigt redskab at kunne, når du søger job. For når først du er bevidst og afklaret om dine egne evner, er det lettere at vise virksomheder, hvilken værdi du kan skabe for dem.

Nedenfor finder du en liste af værktøjer, der kan hjælpe dig i din kompetenceafklaring, så du ved, hvilke kompetencer du kan pryde dit CV med. 

Kompetencebruttoliste  

Det er en god idé at skrive en liste med alle de kompetencer, du har tilegnet dig gennem dine job, frivillige aktiviteter, privatliv og studieforløb. Her behøver du ikke at tænke på, hvordan de er relevante ift. hinanden eller et specifikt job.  

Ræsonnér over dine nedskrevne ord. Overvej, hvilke kompetencer eller arbejdsopgaver de kan være beslægtede med. På den måde kan du mentalt åbne nye døre og måske opdage, at du har flere kompetencer end først antaget. 

Hensigten med listen er, at den kan tilgås, justeres og udvides, hver gang du får et nyt job eller ny erfaring. For når først du har kortlagt og bevidstgjort dine kompetencer, er det lettere at selektere og målrette dem, når du søger en bestemt stilling.  

Kig på LinkedIn

Find inspiration til din kompetenceafklaring ved at kigge på andre karriereprofiler på LinkedIn, som minder om din egen eller den, du ønsker at have. Her kan du se, hvilke færdigheder de fremhæver sig selv med, og hvilken karrieremæssig udvikling de har været igennem.  

Du kan også finde inspiration ved at søge på konkrete søgeord og hashtags inden for den branche, du ønsker at arbejde i, som fx “pædagogik”, “kommunikation”, “NGO” eller lignende.  

Brug jobportaler  

På jobportaler kan du gennemse arkiver for jobopslag inden for din branche. På den måde kan du blive klogere på, hvilke kompetencer de forskellige virksomheder efterspørger. Du vil sikkert opdage, at der er et mønster af de samme, efterspurgte kompetencer. Sådan lærer du både, hvilke af dine kompetencer du skal fremhæve, og hvilke du har behov for at udvikle på.   

Det er samtidig en god idé at tilmelde dig en jobagent. På den måde vil du løbende kunne holde dig opdatereret på nye job og udviklinger inden for din branche.   

Kig på din uddannelse  

Er du nyuddannet? Eller søger du en stilling, hvor din uddannelsesbaggrund har relevans ift. den søgte stilling? Så er det en god idé at kigge på ug.dk eller på din uddannelsesinstitutions hjemmeside. Her vil du ofte kunne finde de rette buzzwords for de kvalifikationer, du har opnået gennem din uddannelse.   

Her kan du typisk også finde inspiration og indsigt i, hvilke arbejdsområder du kan arbejde inden for med din uddannelsesbaggrund.  

Gør brug af jobcentre, A-kasser og fagforeninger  

Er du jobsøgende, er der ofte masser af hjælp at hente hos professionelle karriererådgivere i din A-kasse, fagforening eller hos jobcentret.  

De har stort kendskab til efterspørgslen på arbejdsmarkedet og ofte en bred brancheindsigt. Ud fra din pågældende baggrund kan de hjælpe dig med at definere din jobprofil, så du står skarpere på det aktuelle jobmarked.  

Rådfør dig med din omgangskreds  

Nogle gange er det nemmere at få sat ord på sine kompetencer af andre end en selv. Dine venner og familie ser dig typisk fra et andet perspektiv, og derfor kan de belyse sider af dig selv, du måske ikke er bevidst om.  

Spørg derfor din omgangskreds om, hvad de synes, du er god til, eller hvordan de synes, du skiller dig ud. Der kan være brugbare inputs at hente herfra.  

Lav en adfædsprofil

Benyt dig af Praices gratis værktøj, hvor dit netværk hjælper dig anonymt med at sætte ord på, hvem du er. Med din egen soft skill adfærdsprofil fra Praice bliver du endnu skarpere til at sætte ord på din personlighed og dine styrker – en værdifuld indsigt, når du skal lave et kompetence-CV.

Undervurdér ikke dig selv 

Et generelt råd til dig, der er i gang med at afklare dine kompetencer, er ikke at undervurdere dine evner og erfaringer.

Du er unik netop pga. dine levede erfaringer, og du besidder stor viden og brugbare kompetencer, som er værdifulde for mange virksomheder. Men vær også skarp og kritisk i din udvælgelse af kompetencer til dit CV.     

Lær mere om, hvordan du skriver et skarpt og overbevisende CV i Ofirs store CV-guide her.